Diabeteszorg: beter als we het samen doen

Een op de 14 Nederlanders heeft diabetes. Per week krijgen 1000 mensen te horen dat ze diabetes hebben. Dat is 150 per dag. Negen op de tien mensen met de aandoening hebben diabetes type 2. Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2. In 2040 zijn er naar schatting 1,5 miljoen mensen met de ziekte. Bij sommige bevolkingsgroepen komt diabetes naar verhouding vaker voor dan bij autochtone Nederlanders.

Cijfers waar we van schrikken. Met medicatie kunnen we diabetes niet ‘genezen’. We kunnen wel helpen bij de complete farmaceutische zorg. En daar heeft de apotheek úw hulp dan weer bij nodig!

Diabetes heet ook wel (onterecht) suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Oorzaken diabetes

Type 1

We weten niet veel over de oorzaken van diabetes type 1. Wel weten we dat de groep mensen met diabetes type 1 toeneemt. Diabetes type 1 kunt u niet voorkomen. Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn:

Type 2

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Uw leefstijl kan er de oorzaak van zijn. Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld als de erfelijke aanleg te sterk is. De kans op diabetes type 2 wordt groter door:

Fabels

Over diabetes bestaan veel misverstanden. Begrijpelijk, want het is een onzichtbare ziekte met bovendien een onhandige andere naam: suikerziekte. Dat roept natuurlijk vragen op en leidt tot allerlei fabels. Enkele veelvoorkomende misverstanden op een rij!

Van veel snoepen krijgt u diabetes

Van alleen veel suiker eten krijgt u niet zomaar diabetes. Door andere oorzaken gaat er in het lichaam wat mis. De alvleesklier maakt niet meer genoeg insuline. Of het lichaam reageert niet meer op insuline. Toch is het beter om niet veel te snoepen. Want in snoep zitten meestal veel vetten en calorieën. Daarvan worden we dik, en daar kunnen we wel diabetes door krijgen.

Mensen met diabetes mogen geen suiker

Mensen met diabetes mogen suiker eten, maar liefst met mate. Van suiker stijgt de bloedsuiker snel en er zitten geen nuttige voedingsstoffen in. Het lichaam maakt overigens ook bloedsuiker van ander voedsel (bijvoorbeeld melk, brood, aardappelen). Het is niet nodig om suikervrije koekjes en gebak te kopen. Suikervrije frisdrank kan wel handig zijn.

Meer over gezond eten met diabetes

Zware diabetes of een beetje diabetes

U heeft diabetes of u heeft het niet. Maar ieder mens met diabetes is anders, met een behandeling op maat. Er zijn mensen die een paar keer per dag insuline moeten spuiten omdat hun lichaam geen insuline meer maakt. Andere mensen hebben nog wel insuline, maar te weinig of het lichaam reageert er niet meer goed op. Zij krijgen meestal tabletten zodat de alvleesklier meer insuline maakt, of zodat hun lichaam weer beter reageert op insuline.

Alleen oude mensen krijgen diabetes

Steeds meer mensen van alle leeftijden krijgen diabetes. Vooral diabetes type 2, die samenhangt met te weinig bewegen en overgewicht. Er zijn in Amerika zelfs al kleuters die diabetes type 2 hebben! Maar ook steeds meer kinderen krijgen diabetes type 1. Wetenschappers onderzoeken hoe dat komt.

Diabetes is besmettelijk

Door contact met iemand anders kunt u geen diabetes krijgen. Diabetes is geen infectieziekte die door bacteriën, virussen of lichamelijk contact kan worden overgedragen. Ook niet via borstvoeding. Diabetes is een 'technisch' probleem dat ontstaat door oorzaken binnen het eigen lichaam.

Wat zijn de symptomen van diabetes?
 • Veel dorst hebben.
 • Vaak moeten plassen.
 • Een droge mond hebben.
 • Heel moe voelen.
 • Last hebben van oogontsteking of wazig zien.
 • Afvallen.
 • Last hebben van (urineweg)infecties.

Komt dit u bekend voor? Maak dan een afspraak met de huisarts. De huisarts kan met een bloedonderzoek vaststellen of u diabetes heeft.

Medicatie en medische hulpmiddelen

Voor diabeteszorg sluiten veel zorgverzekeraars contracten met landelijke leveranciers. Sommige hulpmiddelenleveranciers geven aan ook uw medicatie te kunnen leveren. Wij raden u dat ten zeerste af! Om een compleet beeld te hebben van uw medische zorg, is het belangrijk dat u zowel de medische hulpmiddelen als uw medicatie bij dezelfde apotheek betrekt. Uw medicatiebewaking wordt daarop namelijk gebaseerd.

Het is voor uw veiligheid van groot belang dat wij het beeld rondom uw medicatiegebruik compleet houden. Alleen zo kunnen wij de medicatieveiligheid garanderen.

BRON: dvn.nl/diabetesfonds.nl
“ Het is dus voor uw veiligheid van groot belang dat wij het beeld rondom uw medicatiegebruik compleet houden. Alleen zo kunnen wij de medicatieveiligheid garanderen. ”
Wat kunt u zelf doen?

Diabetes is lang niet altijd te voorkomen. Nooit bij diabetes type 1. Maar vaak wel bij de meest voorkomende vorm van diabetes, diabetes type 2. Met genoeg bewegen, verstandig eten, niet roken en een gezond gewicht komt u al ver. U kunt uw risico tot de helft verkleinen. In beweging blijven is heel belangrijk. Het liefst elke dag minstens een half uur. Hiervoor hoeft u niet persé naar de sportschool of het sportveld, u kunt ook gaan wandelen of fietsen. U hoeft niet een half uur aan één stuk te bewegen, het kan ook in delen van 10 minuten. Pas het bewegen in uw dagelijkse leven in: ga op de fiets naar uw werk of de winkel, neem de trap in plaats van de lift. Zo is het gemakkelijker vol te houden. Ook als u al diabetes heeft, is bewegen belangrijk. Door beweging blijft uw bloedsuiker stabieler.

Meer over bewegen om diabetes type 2 te voorkomen

Gezond eten

Eet gevarieerd en met mate, snoep zo min mogelijk en vermijd suikerrijke dranken en vruchtensappen. Eet voldoende fruit, veel groente, kies voor volkorenproducten, mager en onbewerkt vlees en gebruik weinig zout. Gebruik bij het bakken onverzadigde vetten als olie en vloeibare margarine.

Meer over gezond eten om diabetes type 2 te voorkomen

Stoppen met roken

Iedereen weet dat roken ongezond is, en stoppen is niet gemakkelijk. Maar roken vergroot de kans op diabetes type 2 enorm: met 30 tot 40%.

Over stoppen met roken en diabetes

Gezond gewicht

Ook een gezond gewicht is belangrijk. Bij overgewicht krijgt het lichaam vaak moeite om de bloedsuiker in balans te houden. Want het reageert dan minder goed op insuline. Dat kan leiden tot diabetes type 2.Iets afvallen helpt al

Het goede nieuws: de kans op diabetes type 2 wordt al meteen kleiner als u afvalt. Zelfs bij een paar kilo.

Meer over een gezond gewicht om diabetes type 2 te voorkomen

Diabetes type 1 niet te voorkomen

Deze vorm van diabetes komt door uw eigen afweersysteem. Dat afweersysteem vergist zich als het ware, en we weten nog niet wat we daartegen kunnen doen. Daar gebeurt natuurlijk veel onderzoek naar, zodat we in de toekomst diabetes type 1 kunnen voorkomen.

BRON: diabetesfonds.nl

Allochtone bevolkingsgroepen

Bij sommige bevolkingsgroepen komt diabetes naar verhouding vaker voor dan bij autochtone Nederlanders.

 • Bij mensen van Hindoestaans-Surinaamse afkomst komt diabetes het vaakst voor. Van de mensen boven de 60 jaar heeft zelfs 37% diabetes.
 • Bij mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst komt diabetes twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtone Nederlanders.
 • Marokkaanse kinderen hebben meer kans op diabetes type 1.
  Kinderen van Surinaamse en Turkse afkomst hebben juist minder kans.
Meest voorkomende geneesmiddelen bij diabetes

Medicijnen voor diabetes zijn bijvoorbeeld tabletten. Die worden voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Er zijn verschillende soorten van, die elk op een andere manier de bloedsuiker verlagen. Op apotheek.nl leest u alles over geneesmiddelen bij diabetes mellitus.

Gebruikt u insuline?

Mensen die insuline gebruiken, hebben vaak ook een injectiespuit met glucagon in huis voor noodgevallen. Bij een ernstige hypo wanneer ze niet meer zelf kunnen eten of drinken, kan glucagon worden geïnjecteerd. Familieleden kunnen dat zelf doen, als ze uitleg hebben gekregen. Vraag om uitleg!

Heeft u herhaalmedicatie nodig?

Via onze website heeft u dat zo geregeld! Wilt u gebruik maken van onze medicijnautomaten of wilt u voortaan bezorgd krijgen?

Medicijnrol een uitkomst?

Gebruikt u veel geneesmiddelen en vindt u het lastig om bij te houden welk middel wanneer moet worden gebruikt? Vraag ons dan naar de mogelijkheden van de medicijnrol. U krijgt de medicijnen dan per innamemoment verpakt en per twee weken thuis geleverd.

Voetverzorging

Goede voetverzorging is van groot belang voor mensen met diabetes. Lees hier meer over voetverzorging.


Meer weten? Vraag het ons!

Gerelateerde artikelen en bronnen
Vragen?
E [email protected]
Icon