Veilig vasten met medicijnen

Doet u mee aan de ramadan? En gebruikt u medicijnen vanwege diabetes? Vraagt u zich af of u mee kunt doen met het vasten? Of wilt u weten wat u het beste kunt doen met uw medicijngebruik? Vraag ons hoe u veilig kunt vasten met medicijnen bij diabetes.

Uw gezondheid voorop

Uw lichaam kan door uw andere eet- en drinkpatroon anders reageren op medicijnen. Medicijnen gebruiken en vasten kan invloed hebben op uw gezondheid als u niet de juiste maatregelen neemt. De gevolgen en risico’s verschillen per ziektebeeld en medicijn.

Pas nooit zelf uw medicijngebruik aan

Een voorbeeld. Als u medicijnen, bedoeld voor inname na de maaltijd, op een lege maag inneemt, kan uw lichaam anders reageren. En bij diabetes is een andere aanpak nodig dan bijvoorbeeld bij hartklachten. Pas daarom niet zelf uw medicijnen aan. Wij stellen het advies af op uw persoonlijke situatie.

Wat kan de apotheek betekenen?
  • medicijnen geven die langer werken, zodat eenmaal daags innemen voldoende is;
  • de dosis van uw medicijn verhogen of verlagen. Dit is soms nodig omdat een medicijn sterker kan werken, als u minder eet;
  • advies geven over het moment van inname. Bijvoorbeeld als u gewend bent een medicijn bij het ontbijt in te nemen. Andere medicijnen moet u juist een half uur voor de maaltijd innemen.
Neem contact op met uw apotheek

Wat voor u de beste oplossing is, hangt af van uw ziekte, uw medicijnen, uw gezondheid en wat u zelf wilt. Overleg enkele weken vóór de ramadan met ons. Dan kunt u goed voorbereid beginnen met de ramadan.

Als u tijdens de ramadan gezondheidsklachten krijgt, neem dan direct contact op met uw apotheker of arts.

Gerelateerde artikelen

https://www.apotheek.nl/zorg-van-de-apotheker/uw-apotheker-geeft-antwoord/ramadan-en-medicijngebruik#medicijnen-aanpassen-tijdens-de-ramadan
https://www.thuisarts.nl/ramadan-en-gezondheid

Vragen?
E [email protected]
Icon