Wat is dementie?

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie is een ingewikkelde en ingrijpende ziekte die veel vragen oproept.

Oorzaken

Alzheimer begint sluipend en de achteruitgang neemt langzaam maar zeker toe. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ziekte van Alzheimer.

Wetenschappers denken dat vier veranderingen in de hersenen met de ziekte te maken hebben:

Symptomen

Doe de geheugentest van Alzheimer Nederland.

Geneesmiddelen bij Alzheimer

Een medicijn dat dementie geneest is er helaas nog niet. Wel zijn er medicijnen die de ziekte afremmen en de effecten van dementie verminderen. Ook zijn er medicijnen die bepaalde symptomen van dementie kunnen bestrijden, zoals somberheid, angst en slapeloosheid.

Medicijnen die het meeste worden voorgeschreven:

BRON: alzheimer-nederland.nl
Wat kan de apotheek betekenen? 5 tips!
 1. Zijn er problemen met het dagelijks toedienen van de medicijnen? Vraag ons om de medicijnrol
  Voor de mantelzorger is het niet altijd makkelijk om bij te houden welke medicijnen de patiënt, wanneer en in welke dosering moet gebruiken. Mogelijk is de medicijnrol een uitkomst.
 2. Vertel welke (andere) medicijnen de patiënt gebruikt
  De patiënt kan via verschillende artsen, verschillende medicijnen voorgeschreven krijgen. Soms weten ze dit niet van elkaar. Deel dit altijd met de eigen apotheker en meld ook middelen die worden gebruikt zonder recept zoals ibuprofen en homeopathische middelen.
 3. Geef wijzigingen in medicatie door
  Sommige medicijnen gaan elkaars werking tegen. Andere medicijnen versterken elkaar juist. Laat ons altijd weten wanneer bepaalde medicijnen niet meer worden gebruikt of als de dosering is gewijzigd.
 4. Wees alert op bijwerkingen van medicijnen
  Informeer bij de apotheker welke mogelijke bijwerkingen de patiënt kan verwachten. Wees alert of deze klachten en symptomen zich voordoen en deel dit met de apotheek.
 5. Deel ervaringen
  Mantelzorgers zijn vaak de eersten we samen met de arts kunnen bepalen of het voorgeschreven medicijn de juiste is.
  BRON: mantelzorgelijk.nl
“Mantelzorgers spelen een cruciale rol bij de medicamenteuze behandeling van een patiënt. Als mantelzorger bent u vaak de eerste die merkt of de medicijnen naar behoren werken, Bij de apotheek kunnen we helpen. Misschien is de medicijnrol een uitkomst.”
Icon