Astma : Een juiste inhalatietechniek is cruciaal

Krijgt u voor het eerst medicijnen die u moet inhaleren? Of gebruikt u al langere tijd een inhalator? Dan kan uw apotheker met u nagaan of u nog steeds goed inhaleert. goede inhalatietechniek is cruciaal.

Wat is astma?

Astma is een ziekte van de buisjes in de longen. Normaal zijn deze buisjes wijd genoeg om makkelijk in en uit te ademen, bij astma zijn deze overgevoelig. Bij sommige prikkels trekken de spiertjes rond de longbuisjes samen waardoor ze vernauwen. Zo kan er minder lucht doorheen en ontstaat benauwdheid. Het slijmvlies aan de binnenkant van de longbuisjes raakt ontstoken, wordt dikker en er komt meer slijm. Daardoor is er in de buisjes minder ruimte om te ademen.

Oorzaken

Astma begint meestal als kind. Het kan ook pas op volwassen leeftijd beginnen, soms pas na uw 50ste. Astma kan erfelijk zijn. In één familie hebben vaak meer mensen astma of een andere allergie (zoals allergische neusklachten, hooikoorts of eczeem).

Symptomen

Astma is onder meer te herkennen aan benauwdheid, piepende ademhaling, moeite met ademhalen, hoesten en moeheid. Er zijn verschillende soorten prikkels: allergische prikkels, zoals huisstofmijt en huidschilfers, pollen en schimmels. Er zijn ook niet-allergische prikkels, bijvoorbeeld: verkoudheid of griep, kou, mist of rook, luchtvervuiling, sporten en stress. Wist u dat sommige mensen met astma benauwd worden van medicijnen? Bijvoorbeeld van bepaalde pijnstillers (NSAID's), zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Goed om ons om advies te vragen.

Inhalatie is best lastig

Wij zien in de apotheek nogal eens dat de inhalatie niet goed gebeurt. En dat is niet vreemd, want het is ook best lastig. De medicijnen zitten in allerlei verschillende inhalatoren.

Luchtwegverwijders zijn middelen die de verkramping in de luchtwegen opheffen, zodat u weer makkelijker kunt ademen. Sommige puffers moeten elke dag gebruikt worden om goed te kunnen werken, terwijl andere alleen ‘zo nodig’, ingezet worden.

Op inhalatorgebruik.nl vindt u handige instructiefilmpjes. We zetten ze voor u op een rij:

Aerochamber Diskus Redihaler
Aerochamber babymasker Easyhaler Respimat navulbaar
Aerochamber volwassenmasker Ellipta Spacechamber
Autohaler Forspiro Spiromax
Avamys corticosteroïd neusspray Genuair Redihaler
Babyhaler Handihaler Turbuhaler
Breezhaler Nexthaler Volumatic
Corticosteroïd neusspray Novolizer Vortex- Geen masker
CountAir OptiChamber Vortex-kindermasker
Cyclohaler CountAirOptiChamber kindermasker Zonda
Preferentiebeleid

De zorgverzekeraar kan sommige inhalatiemedicatie aanwijzen als preferent. Dat wil zeggen dat u binnen een bepaald cluster geneesmiddelen dan alleen het aangewezen middel vergoed krijgt. Lastig voor patiënten die al langer naar tevredenheid een bestaand medicijn gebruiken.

Meer lezen over inhalatie?

Op Apotheek.nl leest u meer over kortwerkende en langwerkende luchtwegverwijders, luchtwegbeschermers, bijnierschorshormonen, montelukast, omalizumab en dupilumab, acetylcysteine, anti-allergiemiddelen en theofyline.

BRON: INHALATOR.NL en APOTHEEK.NL

Vragen?

E [email protected].

Icon