Tijdens de herfst en winter lopen veel mensen griep of verkoudheid op. Griep is een ziekte waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met:
De virussen die griep en verkoudheid veroorzaken, zitten in druppeltjes neusslijm, overig slijm en speeksel. Ze worden door praten, hoesten of niezen verspreid. Alleen bij een verhoogde kans op een ernstig verloop van de infectie, behandelt de arts ‘griep’ met antivirale middelen, zoals een capsule, een drank of een inhalatiemiddel. Dat geldt bijvoorbeeld voor patiënten met hart- en longziekten en afweerstoornissen.
Waarom niet iedereen wordt behandeld? Omdat de inspanning, tijd en kosten voor een test niet in verhouding tot de ziektelast staat. Dat staat in de richtlijn van het RIVM. Meestal genezen mensen immers binnen een paar dagen vanzelf.
“Hoe u weet of u een corona-infectie heeft of griep? Dat kunt u alleen laten vaststellen door u te laten testen bij de GGD.”
Er is een inenting tegen griep: de griepprik. De griepprik geeft na twee weken bescherming tegen griep en werkt vier tot zes maanden. Bent u ouder dan 60 jaar? Of heeft u al een ziekte? Dan kunt u de griepprik gratis bij de huisarts halen.
De griepprik werkt alleen tegen de belangrijkste virussen waardoor mensen dat jaar griep krijgen. Daarom hebben mensen elk jaar weer een nieuwe griepprik nodig. Soms krijgt iemand die de griepprik heeft gehad toch griep. De klachten zijn dan wel minder ernstig.
Of het in deze tijd zinvol is de griepprik vervroegd te halen? Daarover adviseert het RIVM. Hoe werkt de griepprik? Het werkt zo.
Bij hoesten of niezenWas regelmatig de handen met water en zeep, zeker na hoesten, niezen en neus snuiten. Handen wassen doet u zo:
Zie ook de film 'Handen wassen - Doe het goed en vaak' van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
En verderAdviezen om te zorgen voor een goede weerstand en om uw griep te verzachten? Daarover adviseren wij u graag in onze apotheek.
Natterman
Heeft u een grote kans op een ernstiger verloop van een griepinfectie? Bijvoorbeeld bij hart- en longziekten en afweerstoornissen? Neem dan contact op met uw huisarts.
Vragen?