Medicijn niet leverbaar

Mogelijk heeft u het ervaren: we hebben in Nederland te maken met grote medicijntekorten. En dat kan leiden tot vervelende situaties. Soms is uw middel niet leverbaar en soms krijgt u om die reden een ander doosje. We leggen u uit hoe dat komt.

“We horen u denken: alweer een ander doosje? Denkt u soms ook dat de apotheek de veroorzaker is dat u soms een andere verpakking krijgt? Begrijpelijk! Toch is dat dus niet het geval! Maar we lossen het wel graag voor u op!”

De oorzaak van deze medicijntekorten?

Het is moeilijk om een specifieke oorzaak aan te wijzen. Een combinatie van factoren veroorzaakt een steeds groter tekort aan geneesmiddelen in Nederland. Geneesmiddelentekorten komen overal ter wereld voor. Toch zien we in Nederland de afgelopen jaren een grote stijging van het aantal middelen dat niet leverbaar is. Doordat wereldwijd de geneesmiddelenproductie is verschoven naar India, ontstaat er een grote afhankelijkheid van slechts enkele wereldwijde producenten. Als de productie daar dan opeens stil komt te liggen, merken wij dat uiteindelijk ook Nederland. In Nederland hebben we lage medicijnprijzen. Dat betekent dat ons land voor de farmaceutische industrie niet altijd aantrekkelijk is voor de afzet van medicijnen. Andere landen gaan voor bij de levering.

Meer weten over de achtergronden van de geneesmiddeltekorten? Klik dan hier.

Wat kunt u van uw apotheek verwachten?

De apotheek heeft dagelijks te maken met geneesmiddelentekorten. Toch doen wij er alles aan om u bij een tekort, een passend alternatief aan te bieden. Als het medicijn dat u gebruikt, opeens niet meer leverbaar is, is er een aantal opties:

  1. U krijgt een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en sterkte, als dat voorhanden is.
  2. Als er geen alternatief beschikbaar is, overleggen we met uw arts. Wij bespreken dit met u. U hoeft dus niets te doen.
Icon