Verminderde nierfunctie? Vertel het ons

Volgende week is de week van de Nierstichting. Gezonde nieren zijn van levensbelang. Een nierziekte beperkt het leven enorm. In uw apotheek weten we veel over de medicijnen bij nierproblemen. Heeft u een verminderde nierfunctie, informeert u ons dan. Zo kunnen wij maximaal waken over uw medicatieveiligheid.

Verminderde nierfunctie? Vertel het ons

Onze nieren verwijderen afvalstoffen in ons lichaam. Ook afvalstoffen van medicijnen. Ze houden ons lichaam gezond. De apotheek helpt de medicatie op de juiste manier af te stemmen op uw nierfunctie. De artsen waar wij mee samen werken en uw apotheek wisselen (indien u hiervoor toestemming geeft) nierfunctiewaarden uit. Hierdoor kan uw apotheker bepalen of het nodig is om uw medicijnen aan te passen. Hij overlegt dan met uw huisarts of specialist over een andere dosis. Of over vervanging door een ander medicijn met dezelfde werking. Heeft u een verminderde nierfunctie en twijfelt u of de apotheek hiervan op de hoogte is? Bel ons dan.

Als uw nieren minder goed werken, gaat het afvoeren van afvalstoffen langzamer. Medicijnen blijven dan langer in uw bloed. De hoeveelheid medicijnen in het lichaam wordt hoger dan de bedoeling is. Daardoor loopt u meer risico op bijwerkingen. Ook kan de nierschade verergeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij bepaalde antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en diabetesmedicijnen. Belangrijk dus dat u ons op de hoogte houdt!

Doe hier de nierenmedicijncheck van de Nierstichting

Lees ook dit artikel op nieren.nl.

Oorzaken nierschade

Nierschade ontstaat meestal door hoge bloeddruk of diabetes. Maar nierschade kan ook ontstaan door nierziekten of door een erfelijke ziekte. Bij 10 tot 20% van de mensen met nierschade is de oorzaak onbekend. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Hoge bloeddruk: hoge bloeddruk is een belangrijke veroorzaker van nierschade. Maar u kunt ook hoge bloeddruk krijgen door beschadigde nieren.
 • Diabetes mellitus: het is een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade. Mensen met diabetes hebben een grotere kans op ernstige nierschade.
 • Medicijngebruik: medicijnen doen hun werk alleen goed en veilig als uw nieren goed werken. Werken uw nieren niet goed meer? Raadpleeg uw apotheker voor veilig medicijngebruik en vermijd onnodige risico's.
 • Nierziekten: nierschade kan ontstaan door nierziekten. Maar ook aandoeningen elders in uw lichaam kunnen nierschade veroorzaken.
 • Leefstijl: de manier waarop u leeft, kan gevolgen hebben voor uw nieren. Leeft u gezond? Dan is de kans op nierschade klein. Een ongezonde leefstijl vergroot de kans op nierschade.
BRON: nierstichting.nl

“Als uw nieren minder goed werken, gaat het afvoeren van afvalstoffen langzamer. Medicijnen blijven dan langer in uw bloed. De hoeveelheid medicijnen in het lichaam wordt hoger dan de bedoeling is. Belangrijk dus dat u uw apotheek op de hoogte houdt!”
Wat u kunt doen:
 • Is uw nierfunctie pas gemeten? Geef de uitslag door aan uw apotheek. Met deze gegevens controleert uw apotheker of u uw nieuwe of huidige medicijnen veilig kunt gebruiken.
 • Moet u naar het ziekenhuis? Vraag uw apotheker om een gratis overzicht van uw medicijnen. Als uw nierfunctie bekend is, staat deze ook op dit overzicht. Dit voorkomt onduidelijkheden en fouten.
 • Haal uw medicijnen altijd bij dezelfde apotheek. Zo houdt uw apotheek een goed overzicht van de medicijnen die u gebruikt.
 • Koop medicijnen zonder recept ook bij de apotheek. De apotheker controleert dan meteen of u ze veilig kunt gebruiken.
 • Sommige pijnstillers, zoals ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) en diclofenac (Voltaren), kunnen namelijk onveilig zijn als uw nieren niet goed werken.
 • Koopt u ze toch bij de drogist? De drogist heeft geen overzicht van andere medicijnen die u misschien gebruikt en mist dus belangrijke informatie om goed te kunnen controleren of u de medicijnen zonder recept veilig kunt gebruiken.
BRON: apotheek.nl
Contact opnemen met de huisarts

Herkent u deze symptomen? Neem dan contact op met uw huisarts.

Gerelateerde artikelen
https://nierstichting.nl/over-nieren/
https://www.nieren.nl/bibliotheek
https://www.apotheek.nl/themas/verminderde-nierfunctie-en-medicijnen

Vragen?

E [email protected].

Icon