Ouderen: alleen de hoogste kwaliteitsstandaard in onze apotheken

Eén van onze missies in de apotheek is samen met de arts de beste farmacotherapie voor ouderen in te stellen en te bewaken. Op deze Nationale Ouderendag nemen we u mee in de kwaliteitsstandaarden die onze apotheken nastreven bij polyfarmacie.

Polyfarmacie, wij zijn voortdurend alert

In de apotheek zijn we voortdurend bezig om de beste therapieën te adviseren voor kwetsbare patiëntgroepen. Ouderen hebben daarbij onze speciale aandacht, zeker bij zogeheten polyfarmacie. Polyfarmacie is het chronisch gebruik van vijf of meer verschillende geneesmiddelen. Polyfarmacie komt veel voor bij ouderen die meerdere aandoeningen hebben en dus meerdere geneesmiddelen tegelijk nodig hebben. Doordat er zoveel middelen tegelijk gebruikt worden, is de kans op interacties en bijwerkingen groter. En dat vraagt om de hoogste alertheid van de apotheek.

Ephor-kwaliteit in de apotheek niet altijd vanzelfsprekend

Als apotheek maken we ten aanzien van ouderenzorg gebruik van de Ephor standaarden: Expertisecentrum PHarmacotherapie bij OudeRen. Waarom dat voor u belangrijk is om te weten? Ephor staat voor de hoogste veiligheids- en kwaliteitsstandaard van ouderenfarmacie in de apotheek. Ephor onderzoekt efficiënte methoden om polyfarmacie te optimaliseren en zij besteden aandacht aan geneesmiddelenonderzoek bij de oude patiënt. Ephor wordt niet voor niets ondersteund door ZonMw en het ministerie van VWS . In onze apotheken volgen we de richtlijnen van Ephor en we nemen deel aan nascholingen om zo de kwaliteit van de dienstverlening optimaal te houden. En dat is niet in iedere apotheek vanzelfsprekend! Lees hier meer over het werk van Ephor.

Het medicijngesprek

Een medicijngesprek kan heel nuttig zijn want het verkeerd gebruik van medicijnen kan leiden tot vervelende situaties. Een medicijngesprek kunt u altijd bij ons aanvragen.

Medicijnen bij ouderen en vallen

U denkt: ‘wat hebben medicijnen te maken met vallen’? Het zit zo. Naarmate het lichaam ouder wordt, wordt het lichamelijk, inwendig en geestelijk minder soepel. Zo zijn ouderen vaak duizelig als ze snel opstaan, het verlies aan spierkracht kan een rol spelen. Hart, longen, lever en nieren kunnen minder aan of werken minder goed. Daardoor hebben medicijnen meer ‘invloed’ bij ouderen. Medicijnen blijven langer in het lichaam en ze werken sterker. Er zitten dan meer medicijnen in het bloed en daardoor is er meer kans op bijwerkingen. Ouderen hebben daarom soms een lagere dosis medicijnen nodig dan jongere mensen.

Als u twijfelt of u de goede dosis krijgt, neem dan contact met ons op of bespreek dit tijdens het medicijngesprek. Een aantal medicijnen staat erom bekend dat ze het risico op vallen vergroten. Dit kunnen medicijnen zijn als:

BRON apotheek.nl.

Meer weten?
Kijk op onze website: 24-7medicijnen.nl.
Icon