Diabeteszorg: beter als we het samen doen

Een op de 14 Nederlanders heeft diabetes. Per week krijgen 1000 mensen te horen dat ze diabetes hebben. Dat is 150 per dag. Negen op de tien mensen met de aandoening hebben diabetes type 2. Cijfers waar we van schrikken. Met medicatie kunnen we diabetes niet ‘genezen’. We kunnen wel helpen bij de complete farmaceutische zorg. En daar heeft de apotheek úw hulp dan weer bij nodig!

Diabetes heet (onterecht) ook wel suikerziekte. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op.

Verschillen tussen Diabetes type 1 en 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline.

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf veel te weinig insuline aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernielt. Daarom moeten mensen met diabetes type 1 insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.

Oorzaken diabetes Type 1

We weten niet veel over de oorzaken van diabetes type 1. Wel weten we dat de groep mensen met diabetes type 1 toeneemt. Diabetes type 1 kunt u niet voorkomen. Mogelijke oorzaken van diabetes type 1 zijn:

Type 2

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit heel snel. Uw leefstijl kan er de oorzaak van zijn. Een gezonde leefstijl kan helpen om diabetes type 2 te voorkomen. Maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld als de erfelijke aanleg te sterk is. De kans op diabetes type 2 wordt groter door:

Wat zijn de symptomen van diabetes?
  • Veel dorst hebben.
  • Vaak moeten plassen.
  • Een droge mond hebben.
  • Heel moe voelen.
  • Last hebben van oogontsteking of wazig zien.
  • Afvallen.
  • Last hebben van (urineweg)infecties.

Komt dit u bekend voor? Maak dan een afspraak met de huisarts. De huisarts kan met een bloedonderzoek vaststellen of u diabetes heeft.

Medicatie en medische hulpmiddelen

Voor diabeteszorg sluiten veel zorgverzekeraars contracten met landelijke leveranciers. Sommige hulpmiddelenleveranciers geven aan ook uw medicatie te kunnen leveren. Wij raden u dat ten zeerste af! Om een compleet beeld te hebben van uw medische zorg, is het belangrijk dat u zowel de medische hulpmiddelen als uw medicatie bij dezelfde apotheek betrekt. Uw medicatiebewaking wordt daarop namelijk gebaseerd.

“ Het is dus voor uw veiligheid van groot belang dat wij het beeld rondom uw medicatiegebruik compleet houden. Alleen zo kunnen wij de medicatieveiligheid garanderen. ”
Meest voorkomende geneesmiddelen bij diabetes

Medicijnen voor diabetes zijn bijvoorbeeld tabletten. Die worden voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. Er zijn verschillende soorten van, die elk op een andere manier de bloedsuiker verlagen. Op apotheek.nl leest u alles over geneesmiddelen bij diabetes mellitus.

Gebruikt u insuline?

Mensen die insuline gebruiken, hebben vaak ook een injectiespuit met glucagon in huis voor noodgevallen. Bij een ernstige hypo wanneer ze niet meer zelf kunnen eten of drinken, kan glucagon worden geïnjecteerd. Familieleden kunnen dat zelf doen, als ze uitleg hebben gekregen. Vraag om uitleg!

Heeft u herhaalmedicatie nodig?

Via onze website heeft u dat zo geregeld! Wilt u gebruik maken van onze medicijnautomaten of wilt u voortaan bezorgd krijgen?

Medicijnrol een uitkomst?

Gebruikt u veel geneesmiddelen en vindt u het lastig om bij te houden welk middel wanneer moet worden gebruikt? Vraag ons dan naar de mogelijkheden van de medicijnrol. U krijgt de medicijnen dan per innamemoment verpakt en per twee weken thuis geleverd.

Voetverzorging

Goede voetverzorging is van groot belang voor mensen met diabetes. Lees hier meer over voetverzorging.

In de rubriek Apotheekthema’s leest u meer over diabetes.
Doneren aan het Diabetesfonds? Het kan hier.
Bekijk de receptenpagina van het Diabetesfonds hier.

BRON: dvn.nl/diabetesfonds.nl
Icon