De overgang: het taboe eraf, vraag om advies

Het is de week van de overgang. Opvliegers, slecht slapen, pijn in de spieren en gewrichten en stemmingswisselingen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Ook de huid verandert, de vagina kan droger worden en er kan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en botontkalking ontstaan. Er lijkt nog steeds een taboe te rusten op deze levensfase. In de apotheek kunnen wij bij de meeste klachten goed adviseren. Bij ons geen taboe!

Wat is de overgang?

De overgang is een fase waarin de menstruatie onregelmatig wordt en uiteindelijk wegblijft. Het begint meestal ergens tussen het 45ste en 55ste levensjaar, soms eerder. 1 op de 100 vrouwen komt al voor haar 40ste in de overgang. Gemiddeld duurt het vier jaar voor de menstruatie helemaal wegblijft.

Weetjes

 • Op vijftigjarige leeftijd heeft ongeveer de helft van de vrouwen de menopauze bereikt.
 • Vrouwen die roken bereiken de menopauze eerder.
 • De voorraad eicellen in uw eierstokken raakt op tussen de leeftijd van 45 en 60 jaar.
 • Als er geen eitje meer vrijkomt, daalt ook de aanmaak van oestradiol, een vrouwelijk hormoon.
 • De opbouw van uw baarmoederslijmvlies raakt ontregeld. De menstruatie verandert en blijft uiteindelijk weg.
 • Hoe opvliegers ontstaan is niet precies bekend.
 • Mogelijke oorzaken van een vroege overgang (voor je 40ste) zijn
 • Aanleg (bijvoorbeeld een zeldzame erfelijke afwijking in het vrouwelijke geslachtschromosoom)
 • Een zeldzame auto-immuunziekte met ontsteking van de bijnier (zoals de ziekte van Addison)
 • Een eerdere behandeling met chemotherapie, radiotherapie of een operatie om de eierstokken weg te halen
 • Meestal is de oorzaak van een vroege overgang onbekend.

Mogelijke geneesmiddelen bij de overgang

Als u klachten ervaart die lijken op de overgang, raden wij u aan altijd eerst uw huisarts te raadplegen. Alleen in ernstige gevallen schrijft de arts hormonen voor. Dat zijn geneesmiddelen met oestrogeenhormonen. Zij vullen de verminderde hoeveelheid oestrogenen in het lichaam tijdens de overgang aan.

Vrouwen die deze hormonen gebruiken, lopen een verhoogd risico op borstkanker. Daarom is het van belang elk half jaar met uw arts te kijken of het gebruik van de middelen nog nodig is of te kijken naar alternatieven.

Wat doen deze geneesmiddelen?

Ze zorgen ervoor dat overgangsklachten als opvliegers, zweetaanvallen, slaapproblemen, prikkelbaarheid, botontkalking, stemmingswisselingen en het droger worden van de vagina afnemen. Oestrogeenhormonen kunnen alleen worden gegeven, of in combinatie met progestagenen.

Stoppen met anticonceptie

Of en wanner u stop met anticonceptie is uiteraard een persoonlijke keuze. Het advies is wel om op 52-jarige leeftijd te stoppen met anticonceptie omdat de kans op zwangerschap dan nog maar heel klein is. Maar de kans is er wel degelijk. Voor de zekerheid adviseren we daarom tot een jaar na de laatste menstruatie een voorbehoedsmiddel te gebruiken. Een andere reden om te stoppen met de pil is dat op latere leeftijd het risico op hart- en vaatzieken en borstkanker toeneemt bij gebruik van een zogeheten combinatiepreparaat (pil of Nuvaring).

Alternatieve anticonceptie tijdens de overgang zijn:
 • pil met alleen progestageen
 • implantaat
 • hormoonspiraal
 • condoom
 • pessarium
 • koperspiraal
Uw huid en haar

Onder invloed van hormonen gebeurt er tijdens de overgang van alles met het vrouwelijk lichaam. Ook de huid en het haar verandert. Veelgehoorde symptomen zijn haaruitval en rimpels.

We spreken van haaruitval als u per dag meer dan 100 haren verliest. Het betekent dat de hoofdhuid zichtbaar is. Hormoonverandering is een van de hoofdoorzaken. We kunnen haaruitval helpen verminderen met speciale producten, bovenop een milde haarverzorging.

En uw huid? Afhankelijk van genen, hormonale veranderingen en expressie kunt u op verschillende plekken rimpels krijgen, waaronder op het voorhoofd. Hormonale huidveroudering beïnvloed door een hormonale disbalans (dunnere en slappere huid) is een bekende klacht. Wist u dat u zelf veel kunt doen om voorhoofdsrimpels te behandelen?

In de apotheek adviseren wij u graag. Vraag in de apotheek meteen naar de kortingsvoorwaarden.

Meer weten over ‘de overgang’?

https://www.apotheek.nl/klachten-ziektes/overgangsklachten#welke-medicijnen-worden-gebruikt-bij-overgangsklachten

Of meer weten over ‘de week van de overgang’?

http://www.weekvandeovergang.nl/contact

Icon