Verminderde nierfunctie? Wij waken over uw medicatieveiligheid

Volgende week is de week van de Nierstichting. Gezonde nieren zijn van levensbelang. Een nierziekte beperkt het leven enorm. In uw apotheek weten we veel over de medicijnen bij nierproblemen. Heeft u een verminderde nierfunctie, informeert u ons dan. Zo kunnen wij maximaal waken over uw medicatieveiligheid.

Onze nieren verwijderen afvalstoffen in ons lichaam. Ook afvalstoffen van medicijnen. Ze houden ons lichaam gezond. De apotheek helpt de medicatie op de juiste manier af te stemmen op uw nierfunctie. De artsen waar wij mee samen werken en uw apotheek wisselen (indien u hiervoor toestemming geeft) nierfunctiewaarden uit. Hierdoor kan uw apotheker bepalen of het nodig is om uw medicijnen aan te passen. Hij overlegt dan met uw huisarts of specialist over een andere dosis. Of over vervanging door een ander medicijn met dezelfde werking. Heeft u een verminderde nierfunctie en twijfelt u of de apotheek hiervan op de hoogte is? Bel ons dan.

Als uw nieren minder goed werken, gaat het afvoeren van afvalstoffen langzamer. Medicijnen blijven dan langer in uw bloed. De hoeveelheid medicijnen in het lichaam wordt hoger dan de bedoeling is. Daardoor loopt u meer risico op bijwerkingen. Ook kan de nierschade verergeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij bepaalde antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk en diabetesmedicijnen. Belangrijk dus dat u ons op de hoogte houdt!

Doe hier de nierenmedicijncheck van de Nierstichting

Lees ook dit artikel op nieren.nl.

De Nierstichting collecteert van 13 tot en met 19 september:
Doneer aan de Nierstichting. Wij doen ook mee.

Meer weten?

Raadpleeg onze rubriek ‘Gezondheidsthema’s’.

Icon