Gaat u op reis?

Dat klinkt goed! Vergeet u niet een medicatieoverzicht mee te nemen? En laat u bij ons adviseren over vaccinaties.

“Een heerlijk vooruitzicht…en een medicatiepaspoort printen we graag voor u.
Maar wist u dat u dit ook zelf kunt regelen via MijnGezondheid.net of de MedGemak-app? In de apotheek zetten we een stempel op het document. Anders is het niet geldig.“
Hoe u een medicijnoverzicht aanvraagt?

Dat ziet u hier.

Gaat u op reis? 7 belangrijke tips!
 1. Neem uw medicijnoverzicht mee!
 2. Gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan is het medicatieoverzicht van de apotheek niet voldoende. U heeft dan bij de douane een speciale verklaring nodig. Wij controleren graag of uw medicijn onder de Opiumwet valt. U kunt ook zelf bekijken of uw medicijn op de lijst staat. Meer informatie vindt u hier.
 3. Neem voldoende medicijnen mee voor de reisperiode en de week erna. Bestel ze op tijd bij uw apotheek, tenminste vijf dagen voor vertrek.
 4. Controleer de houdbaarheidsdatum van uw medicijnen voordat u op reis gaat.
 5. Door sommige medicijnen wordt u gevoeliger voor zonlicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige antibiotica. Lees hier om welke medicijnen het gaat en hoe u zich beschermt. Wees in ieder geval voorzichtig met zonlicht bij gebruik van de middelen adapaleen, tacrolimus en isotretinoïne en de antibiotica doxycycline en sulfadiazine. Bij deze medicijnen staat meestal op het etiket: ‘Felle zon en UV-lamp op de huid vermijden’
 6. Misschien heeft u medicijnen die koel bewaard moeten worden. Vraag ons om advies.
 7. Voor overige tips zoals gebruik van de anticonceptiepil en bijvoorbeeld bescherming tegen muggen, klik hier.
Vaccinaties

Heeft u een inenting tegen hepatitis nodig of tabletten tegen malaria? Maak op tijd een afspraak met uw huisarts, apotheker of met de GGD. Malariapillen moet u soms al drie weken voordat u op reis gaat, innemen. Ook vaccinaties moeten op tijd worden gezet. Maak hier uw keuze:

 1. U maakt een korte reis en heeft de standaard vaccinaties uit het kindervaccinatieprogramma gehad. Ook neemt u tijdens de reis geen bijzondere risico’s.
 2. Ga dan tenminste vijf weken van tevoren naar uw huisarts, apotheker of de GGD.

 3. Gaat u langer dan drie maanden op reis en bent u niet eerder gevaccineerd? Of gaat u reizen onder primitieve omstandigheden?
 4. Maak dan tenminste zeven maanden voor vertrek een afspraak met de GGD.

BRON: KNMP

Vragen?

E [email protected].

Icon